پایگاه داده (Database) مجموعهای سازماندهی شده از اطلاعات است که به صورت منظم و مرتب در یک سیستم ذخیره میشود. در واقع، پایگاه داده به شما امکان میدهد اطلاعات را به صورت جمعآوری شده، ذخیره، مدیریت و دسترسی به آنها را فراهم کنید.
( Data Base ) یا همان پایگاههای داده به عنوان یک سازه مرکزی در برنامهها و سیستمهای کامپیوتری استفاده میشوند. آنها به شما امکان میدهند تا اطلاعات را به صورت منطقی و سازمانیافته ذخیره و مدیریت کنید و به سادگی از آنها استفاده کنید.
داده ها ابزار قدرتمندی هستند که هر چیزی را که در اینترنت می بینید و با آنها تعامل دارید را هدایت می کند.
این تحقیق را تسهیل می کند و فناوری امروز را تقویت می کند. این نیروی محرکه هوش مصنوعی و روباتیک امروزی است و خیلی خیلی بیشتر …
پیش از این، این داده ها روی کاغذ، در فایل های فیزیکی در کشو ها ذخیره می شدند. اما اکنون آنها به صورت آنلاین در پایگاه داده ای ذخیره می شوند.
در این مقاله با چیستی پایگاه داده، دو نوع اصلی پایگاه داده و سپس چیستی SQL و چرایی اهمیت آن آشنا خواهید شد، پس تا انتهای مقاله پایگاه داده چیست با ما همراه باشید.
پایگاه داده چیست ؟
پایگاه داده مجموعه ای ساختار یافته از دیتا های الکترونیکی ذخیره شده است. این داده ها را می توان با کمک یک سیستم مدیریت پایگاه داده (DBMS) به این داده ها دسترسی، مدیریت، اصلاح، به روز رسانی، کنترل و سازماندهی کرد.
داده ها و DBMS به طور کلی به هم مرتبط هستند و به عنوان یک سیستم پایگاه داده شناخته می شوند که اغلب به یک پایگاه داده کوتاه می شوند.
بسته به نحوه ذخیره، بازیابی و اصلاح داده ها، انواع مختلفی از پایگاه داده وجود دارد. اما دو نوع عمده وجود دارد که پایگاه داده های رابطه ای و غیر رابطه ای هستند.
پایگاه داده رابطه ای چیست؟
یک پایگاه داده رابطه ای که به عنوان پایگاه داده SQL نیز شناخته می شود، برای ذخیره داده ها در جداول استفاده می شود. این بدان معناست که داده ها در ردیف ها و ستون ها سازماندهی می شوند.
این نوع پایگاه داده داده ها را در روابط از پیش تعریف شده سازماندهی می کند و آن داده ها را در یک یا چند جدول از ستون ها و ردیف ها ذخیره می کند. این امر دیدن و درک چگونگی ارتباط ساختارهای داده مختلف با یکدیگر را آسان می کند.
این نوع پایگاه داده به عنوان “رابطه ای” و یا “relational” شناخته می شود زیرا ممکن است دو یا چند جدول به یکدیگر مرتبط باشند.
به عنوان مثال، زمانی که شما جدولی از کاربران با یک شناسه منحصر به فرد دارید، می توانید از آن شناسه برای ذخیره سفارش هر کاربر در یک جدول سفارش متفاوت استفاده کنید و با استفاده از شناسه منحصر به فرد کاربر از آنها درخواست کنید.
نمونه های محبوب سیستم های مدیریت پایگاه داده رابطه ای MySQL، PostgreSQL، MSSQL و Oracle هستند. برای دسترسی به داده ها از Data Base های رابطه ای، از SQL (زبان پرس و جوی ساختاریافته) استفاده خواهید کرد.
پایگاه داده غیر رابطه ای چیست؟
Data Base یا پایگاه داده غیر رابطهای که با نام NoSQL نیز شناخته میشوند، پایگاههایی هستند که دادهها را در قالب غیرجدولی ذخیره میکنند.
این بدان معناست که دادهها در ردیفها و ستونها مدلسازی نمیشوند، بلکه در جفتهای کلید-مقدار یا non-tabular مدلسازی میشوند. برای مثال، در جفتهای کلید-مقدار، میتوانید اشیایی داشته باشید که هر کاربر را نشان میدهند:
نمونه هایی از Data Base های غیر رابطه ای MongoDB، Amazon DynamoDB، Redis و بسیاری دیگر هستند.
SQL چیست؟
زبان پرس و جو ساختاریافته (SQL) یک زبان پرس و جو است که با پایگاه داده های رابطه ای مانند MySQL، Oracle، MSSQL، PostgreSQL و بسیاری دیگر استفاده می شود.
این یک زبان پرس و جو است که می توانید از آن برای ایجاد و حذف پایگاه داده ها و جداول، درج و خواندن داده ها در جداول، حذف داده ها از جداول و موارد دیگر استفاده کنید.
به عنوان مثال، فرض کنید که شما جدولی از کاربران دارید، همانطور که در بالا مشاهده می کنید، که دارای شناسه منحصر به فرد، نام، نام خانوادگی و سن است. می توانید از SQL برای خواندن یا دریافت داده های خاص از جدول استفاده کنید، مانند فقط نام و نام خانوادگی:
SELECT first_name, last_name FROM Users;
با این کار یک جدول فقط با داده های پرس و جو برمی گردد:
شما می توانید کارهای بیشتری با SQL انجام دهید، اما این فقط یک مقدمه بود.
در این مقاله شما با تفاوت های اساسی و عمده پایگاه های داده رابطه ای و غیر رابطه ای آشنا شدید. همچنین یاد گرفتید که SQL یک زبان پرس و جو است که با پایگاه داده های رابطه ای برای تعامل با دیتابیس استفاده می شود.
یکی دیگر از مجموعه آموزش های نرم افزار به اتمام رسید. امیدواریم این آموزش به جهت یادگیری پایگاه داده چیست برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد؛ اگر شما نیز آموزش خاص پیرامون پایگاه داده، میدانید میتوانید آن را در بخش کامنت ها مطرح کنید تا با نام شما این مقاله بروزرسانی گردد.