هدف از معرفی دیتاسنتر و مزایای دیتاسنتر، این است که با پیشرفت روز افزون تکنولوژی و گسترش شبکه اینترنت جهانی، مراکز دادهها به یکی از مهمترین قسمتهای اینترنتی تبدیل شدهاند. مراکزی که خدمات همچون سرور مجازی و سرور ابری ارائه میدهند، نقش کلیدی در اتصال افراد نقاط مختلف سراسر دنیا به دنیای شگفت انگیز اینترنت دارند. دیتاسنترها مکانی برای استقرار حجم عظیمی از تجهیزات زیر ساخت شبکه و کامپیوترها است. در این مقاله قصد داریم به معرفی دیتاسنتر و مزایای دیتاسنتر بپردازیم و مهمترین ویژگیهای دیتاسنتر را بررسی کنیم بنابراین تا انتهای مطالب گفته شده همراه ما باشید.
معرفی دیتاسنتر
دیتاسنترها یا مرکز داده ساختمانهای نبستا عظیمی هستند که زیر ساختهای سرورهای مجازی و ابری در آن قرار گرفته است. کسب و کارهای بزرگ و کوچک برای صرفهجویی در هزینهها، از دیتاسنترهای اشتراکی استفاده میکنند. در دیتاسنترها امکانات بسیاری برای ایمن سازی و حفاظت از سخت افزارهای مختلفی در نظر گرفته شده است تا اطلاعات شرکتها و دادهها به خوبی حفاظت شود. بهترین دیتاسنترها از تجهیزات سختافزاری ویژهای استفاده میکنند تا ارتباط سازمانها و شرکتها را با جهان اینترنت صحیح و درست برقرار شود. دیتاسنترها مراکزی عظیم هستند برای ذخیرهسازی و پشتیبانگیری مشاغل مختلف و دادهها از خدمات دیتاسنترها برای ارتباط بهتر یا مشتری استفاده میکنند. کسبوکارهای اینترنتی برای استفاده از خدمات مراکز داده دسترسیهای مشخصی از دیتاسنتر دریافت میکنند. در ادامه همراه ما باشید تا بیشتر با مزایای دیتاسنتر و معرفی دیتاسنتر آشنا شویم.
عملکرد دیتاسنتر
در پاسخ به سوال معرفی دیتاسنتر و مزایای دیتاسنتر باید عنوان کنیم، دیتاسنترها مجموعهای بزرگ از اطلاعات دادههای اینترنتی هستند که ارتباط داخلی یا اینترنتی شرکتهای مختلف را در سراسر جهان برقرار میکنند. به عنوان مثال زمانی که کاربران در مرورگر یک آدرس اینترنتی را سرچ و تایپ میکنند، درخواستی برای سرور یا سرورهای دیتاسنترها ارسال میشود. این درخواست در ابتدا توسط لایههای امنیتی مورد بررسی ویژهای قرار میگیرد و سپس درخواست به سمت سوئیچ مرکزی هدایت میشود. سوئیچ درخواست کاربر را برای سرور مجازی یا فیزیکی در شبکه ارسال میکند. انواع دیتاسنترها برای کسبوکارهای مختلف معمولا دیتاسنترها بر اساس تکنولوژیهای مورد استفاده، هزینههای اجرایی، کاربر، به چند نوع مختلف تقسیم بندی میشوند. در تقسیم دیتاسنترها سرویسهای متفاوتی وجود دارد. از گرانترین تا ارزانترین سرویسها در دستهبندیهای مختلف دیتاسنترها قرار گرفته است. به عنوان مثال، یک نرم افزار ابری از دیتاسنتر ابری استفاده میکند و محبوب بسیار بالایی دارد. بنابراین مزایای دیتاسنتر و معرفی دیتاسنتر و نیز عملکرد آن نقش بسیار زیادی را در رابطه با این مسئله ایفا میکند.
مزایای دیتاسنتر چیست؟
تقریبا به هر جنبهی دیتاسنترها که بنگریم یک مزیت محسوب میشود که موجب شده خدمات مورد نیاز جوامع به سادهترین شکل ممکن در دسترس کاربران قرار گیرد. مهمترین مزایای دیتاسنتر شامل موارد گفته شده در زیر است:
۱. کاهش هزینه: از بزرگترین مزایای دیتاسنترها میتوان به کاهش هزینههای کسبوکارها و سازمانها اشاره کرد. با وجود دیتاسنترها، سازمانها نیازی به راه اندازی شبکه و سختافزار لازم برای خدمات مربوط به خود نداشته و صرفا بابت اجارهی آن مبلغی را به طور ماهیانه به دیتاسنتر پرداخت میکنند. این مزیت، سازمانها را از پرداخت هزینهی اولیهی سختافزار دیتاسنتر بینیاز کرده است.
۲. ارتقای کیفیت: یکی دیگر از مهمترین مزایای دیتاسنتر در جهت بهبودی و ارتقای کیفیت خدمات نیز میباشد. دیتاسنترها به صورت تخصصی در زمینهی ارائهی سرویسهای میزبانی داده فعالیت میکنند بنابراین طبیعی است که تجربه و مهارت بیشتری نسبت به تیمهای IT یک سازمان در این زمینه داشته باشند. این تفاوت سبب شده تا ارائهی خدمات سازمان با سختافزار کمتر ولی با بازدهی بالاتری انجام شود.
کاربردهای دیتاسنتر
مراکز دادهها، قادر به ارائه نقشهای گفته شده در زیر هستند:
۱. پایگاه برای ارائه سرویس میزبانی وب شامل موارد رایج مانند پایگاههای داده و وب سرور.
۲. پایگاه برای ارائه دادن سرویسهای پست الکترونیک
۳. پایگاههای اختصاصی برای اشتراک مکانی و اختصاصی
۴. پایگاههایی جهت ارائهی سرویس برنامههای کاربردی
۵. پایگاههایی برای ارائه سرویسهای بازی در شبکهها
در حال حاضر مراکز داده و اتاقهای سرور توانستهاند با در اختیار داشتن سرورهایی که از قدرت بسیار بالا و اینترنتهایی با سرعت زیاد برخوردار هستند، بستری را برای عموم مردم فراهم آورند تا در راستای نیازها امکان راهاندازی سرورهای وب را داشته باشند. در دنیای امروزی معرفی دیتاسنتر برای عموم مردم الزامی است. دیتاسنترها از توان پردازشی بالایی برخوردار هستند و در عین حال ذخیرهسازی و پیادهسازی شبکه را با استفاده از تکنولوژیهای مجازی ممکن میسازند. در پیادهسازیهایی که در اتاق سرور صورت میگیرد، سعی میشود تا با مدیریت بهینهی فضا، بیشترین استفاده از فضاهای فیزیکی انجام گیرد. همچنین باید برای طراحی و اجرای دیتا سنتر | راه اندازی و اجرای مرکز داده از کارشناسان حرفه ای کمک بگیرید.
اهمیت دیتاسنتر
دیتاسنتر یا مرکز داده، یک تسهیلات فیزیکی میباشد که برای مدیریت، ذخیرهسازی، پردازش و توزیع اطلاعات و دادهها به کار میرود. این مرکز با استفاده از تجهیزات متفاوتی از جمله سرورها، شبکههای ارتباطی و نرمافزاریهای مدیریت داده، ذخیرهسازی، به منظور ایجاد یک محیط مطمئن و بهینه برای مدیریت اطلاعات ایجاد میشوند. اهمیت دیتاسنترها به دلیل چندین عامل مختلف به وضوح مشخص میشود، این عاملها عبارتند از:
۱. ذخیرهسازی اطلاعات: دیتاسنترها به عنوان محلی برای ذخیرهسازی اطلاعات دادهها عمل میکنند. این اطلاعات میتوانند از دادههای مالی و مشتری تا اطلاعات عملیاتی و رصدی متفاوتی شامل شوند.
۲. پردازش قدرتمند: دیتاسنترها با فراهم کردن زیرساختهای پردازشی قدرتمند، امکان انجام عملیات پردازشی پیچیده را به سازمانها میدهند. این امر برای مدیریت بار کاری، تحلیل دادهها و بسیاری از کاربردهای دیگر ضروری است.
۳. پایداری و اطمینان: دیتاسنترها با ارائه سیستمهایی با اطمینان بالا، از دست رفتن دادهها جلوگیری میکنند. این اطلاعات معمولا با استفاده از روشهای پشتیبانگیری دقیق و منظم و تکنولوژیهای RAID (ترکیب تصادفی از دیسکها) تحت نظر قرار میگیرند.
۴. حفاظت امنیتی: دیتاسنترها به علت مدیریت مرکزی و معماری امنیتی پیشرفته، از نظر امنیتی برتری دارند. این امر به محافظت از دادهها در برابر هک کنندهها و عوامل دیگری کمک میکند.
کلام پایانی
هر آنچه که لازم بود درباره معرفی دیتاسنتر و مزایای دیتاسنتر، بیان کردیم. دیتاسنترها به عنوان محورهای اصلی فناوری اطلاعات و مدیریت دادهها، نقش بینظیری در رشد، امنیت، انعطافپذیری و کارایی سازمانها ایفا میکنند. با توجه به افزایش نیازهای عموم به دادهها و اطلاعات در زمینههای مختلف، دیتاسنترها به عنوان مهمترین و اصلیترین ساختارهای فناوری اطلاعات در آینده رشد خواهند کرد. امیدواریم که مطالب گفته شده برای شما کاربردی و مفید باشد و نیز همچنین از مطالعهی آن لذت برده باشید.